Image Alt

Toer ‘80

Eerste training Start2Bike MTB

Zaterdag 17 september was de landelijke startdag voor de Start2Bike cursussen wielrennen en mountainbike van de NTFU. Toer’80 heeft dit voorjaar de wielren editie georganiseerd en nu zijn wij begonnen met de MTB editie.

 

20 deelnemers aan de start

De groep bestaat uit 20 deelnemers en aan de hand verschillende reacties wilden nog meer mensen deel nemen. Om een goede begeleiding te bieden is 20 deelnemers echter het maximaal aantal. Na een korte kennismaking en welkom zijn wij begonnen met uitleg over het gewenste gedrag in de buiten omgeving.

NTFU heeft hiervoor de Buitencode opgesteld. Doordat veel Nederlanders graag de natuur in trekken komen zij elkaar steeds vaker tegen als ze aan het sporten of bewegen zijn in het bos. Dat geeft soms wrijving tussen bezoekers, want niet iedereen heeft evenveel begrip voor de beleving van een ander.

De buitencode is een set gedragsregels zodat wij het gezellig houden in het veld of bos. Toon #Trailrespect en houdt je aan vijf simpele regels:

  • Wees vriendelijk, geef elkaar de ruimte en minder je vaart
  • Voel je verantwoordelijk voor je eigen gedrag richting natuur en haar gebruikers
  • Durf een ander aan te spreken op zijn gedrag
  • Sportief bewegen in de natuur doe je veilig, draag bescherming
  • Blijf op de paden en geeft natuur de ruimte.

Na de uitleg zijn de deelnemers opgesplitst in 3 groepjes en zijn de onderwerpen veiligheid van de fiets, balansoefeningen, schakelen aan bod gekomen. Middels eenvoudige oefeningen leren de deelnemers elkaar kennen, ontstaat er een ontspannen sfeer en wordt de balansvaardigheid getraind. Tijdens de eerste cursusdag is uitgelegd dat goede balansbeheersing op de fiets de kern is van MTB.

Een goede balans geeft meer controle. Wanneer je deze techniek beheerst ga je rustiger bewegen, alsof je voor alles wat extra tijd hebt gekregen. En dat is ook zo.

De remvaardigheden hebben wij in twee groepen geoefend. Tot slot hebben wij een mooie tocht gereden met een koffie/thee en gebak pauze bij Brasserie de Weddemeerhoeve. 

De volgende twee trainingen gaan wij naar de MTB route van Sellingen. Hier hebben de trainers 2 segmenten geselecteerd om de verschillende vaardigheden te trainen:

  • basis en aanvalshouding op de MTB
  • klim en dal oefeningen
  • bochten en remmen

De deelnemers hebben de opdracht gekregen om de balansoefeningen de komende periode extra te oefenen. De Mountainbikechallenge website geeft duidelijk instructies hoe dit zelfstandig getraind kan worden.

Lid worden?

 

test

Wil je lid worden of meer informatie ontvangen, stuur ons dan een email en wij reageren zo snel mogelijk.
    Of mail ons voor meer informatie: